school opdracht 2

Voor deze opdracht moet ik een design voor op een tasje ontwerpen en zeefdrukken. Ik had nog nooit gezeefdrukt dus het was leuk om het voor het eerst te doen. Daarvoor ging ik eerst een stencil maken in illustrator.

in het begin liep ik een beetje vast, want ik had nu de kans om zelf het design op een tasje te ontwerpen maar ik had nog geen idee wat ik op het tasje wilde. Wel wist ik dat ik iets origineels en eigens wilde maken, dus vanuit daar kwam ik op het woord “saus”. iets voor saus doen is een van de uitspraken die ik veel gebruik, dus daarom leek het me heel grappig om dat te verwerken in een tas design. Vannuit het saus idee begon ik paddenstoelen te doedelen, halverwege bedacht ik me dat ik de letters van het woord saus ook in de vorm van een paddenstoel kon maken.

hieronder zijn twee ontwerpen te zien die ik uiteindelijk niet heb bedrukt omdat ik het anderen ontwerp leuker vond:

Na het ontwerpen het ik het design uitgeprint en moest ik de figuren uitsnijden, maar dat bleek voor saus te zijn want de les erna konden we de lasersnijder gebruiken om de lijnen uit te snijden. Uiteindelijk was ik daar wel blij mee want die lijnen waren scherper dan die ik had gesneden.

Toen kwam het leukste en moeilijkst gedeelte: het zeefdrukken. Aanvankelijk had ik gedacht dat het zeefdrukken heel simpel zou zijn, maar in sommige opzichten bleek het een beetje tegen te vallen. Op de oefen stukken stof ging de bedrukking prima, het was een fijn en zeer gladde stof, maar op het tasje lukten de bedrukkingen veel minder, op sommige plekken had ik teveel verf en op andere plekken waren happen uit het design dus veel minder scherp dan op de oefen stukken stof. Het drama begon al helemaal toen ik de tweede laag ging aanbrengen, de padden stoelen werd vlekkerig en de randen waren helemaal niet scherp of mooi afgewerkt. daarom besloot ik om de randen nog even te verbeteren met een penseel. uiteindelijk ben ik toch wel trots op het resultaat en vind ik het wel mooi geworden.

Ondanks de bijna mislukking besloot ik verder te experimenteren, dat deed ik met graffiti. ik legde het stencil op het tasje waarvan ik de randen had beschermt met kranten en toen begon ik te spuiten. Ik had voor de kleuren geel en zwart gekozen omdat dat het meest leek op oranje en zwart. Het resultaat was erg verrassend, het heeft een heel ander effect dan het zeefdrukken. De graffiti was nog minder precies maar dat gaf er wel een bijzondere draai aan, jammer vond ik dat de letters slecht te lezen zijn doordat het geel geen groot contrast gaf met de kleur van het tasje. Ik besloot de gele letters te omlijnen met wit en dit is het resultaat:

Uiteindelijk ben ik tevreden met bijde eindresultaten.