Film analyse

Guardians of the galaxy vol.1

verkennen

Mijn eerste indruk van de film:

De film begint in een ziekenhuis waar de moeder van de hoofdpersoon overlijdt aan de gevolgen van kanker. Iets wat mij meteen opviel was dat het geen modern ziekenhuis was, alles zag er wat oubollig uit en de hoofdpersoon Peter droeg een walkman met een cassettebandje.

verbreden

vertelling en regie

verhaal:

(een 4 minuut lange uitleg over Guardians of the galaxy vol. 1)

personages:

Afbeeldingsresultaat voor peter quill

Peter Quill is een mens-hemelse hybride die op achtjarige leeftijd door de Yondu Ravager-clan van de aarde werd ontvoerd. Na bijna dertig jaar in de ruimte te hebben geleefd, raakte Quill verwikkeld in een intergalactische samenzwering die hem en zijn voormalige gevangenen ertoe bracht de Guardians of the Galaxy te vormen, waarbij hij hun leider werd. Hij is ook de eigenaar en een van de piloten van de Milano.

Afbeeldingsresultaat voor gamora

Gamora is een wees uit een buitenaardse wereld die door de mysterieuze Thanos is opgevoed om het perfecte wapen te worden. Als persoonlijke huurmoordenaar van Thanos heeft Gamora een reputatie opgebouwd als een formidabele krijger. Gamora zoekt nu verlossing voor haar misdaden uit het verleden.

Afbeeldingsresultaat voor guardian of the galaxy vol 1 groot

Groot is een boomachtig personage ingesproken door Vin Diesel. Zijn echte titel / soort is Flora Colossus van Planet X. Het enige wat Groot kan zeggen is I, am en Groot. En lokaal al lijkt hij heel gevaarlijk, hij heeft wel een hart van goud en is nogal dom.

Afbeeldingsresultaat voor rocket raccoon

Rocket Raccoon is een Halfworlder die lijkt op een Terran-wasbeer die genetisch gemodificeerd is door een buitenaards ras, waardoor hij intelligentie op menselijk niveau krijgt. Jaren van herhaaldelijk genetisch herschrijven en misbruiken resulteerden er echter in dat Rocket een cynische en ijdele persoonlijkheid ontwikkelde, waardoor hij een ideale huurling en teamgenoot voor de andere Guardians was.

Afbeeldingsresultaat voor guardian of the galaxy vol 1 drax

Drax is een Kylosiaan die alleen gedreven is door een brandend verlangen om wraak te nemen op Ronan de aanklager die zijn vrouw en dochter heeft vermoord. Na de dood van Ronan realiseert Drax zich dat Thanos de ware dader is van de ondergang van zijn familie en zweert hij de Titan te vermoorden wanneer de tijd daar is. Drax ‘zoektocht naar wraak leidde ertoe dat hij zich bij de Guardians voegde.

Afbeeldingsresultaat voor nebula guardians of the galaxy

Nebula is een Luphomoid-moordenaar en een geadopteerde dochter van Thanos. Ze is ook de geadopteerde zus van Gamora. Ze diende onder het bevel van Ronan de aanklager tijdens de zoektocht van hem en Thanos om de Orb op te halen. Na dat ze het eindgevecht verloor tegen Glamora werd ze gevangen genomen.

Afbeeldingsresultaat voor Michael Rooker

Yondu Udonta, leider van zijn eigen clan van de Ravagers en vaderfiguur van Peter Quill. Toen Quill de Ravagers verraadde en een Orb voor zichzelf stal, leidde Udonta de jacht op zijn voormalige bondgenoot. Uiteindelijk haalde Udonta Quill in, maar was ervan overtuigd te helpen bij het winnen van de oorlog tegen Ronan de aanklager, die dreigde de kracht van de Orb te gebruiken om de planeet Xandar te vernietigen.

Afbeeldingsresultaat voor ronan guardians of the galaxy

Ronan was een radicale krijgsheer en voormalig lid van de aanklagers. Hij startte een nieuwe campagne om de Xandarians uit te roeien door een alliantie te smeden met Thanos en de Orb aan te bieden in ruil voor de vernietiging van Xandar. Na een lange zoektocht verwierf Ronan de Orb, maar nadat hij zijn ware vernietigende mogelijkheden had gezien, verraadde hij Thanos en koos ervoor om de kracht van de Orb voor zichzelf te nemen. Met behulp van zijn nieuw gevonden kracht viel hij Xandar aan, maar werd verslagen en gedood door de Guardians of the Galaxy.

tijd:

flash forward:

In de films zitten een aantal flash forward. De eerste keer dat het in de film voorkomt is nadat peter wordt meegenomen de ruimte in, zie je een zwart scherm met 30 jaar later. De andere keren dat flash forwards worden gebruikt is als ze naar een planeet reizen, als ze geen fles forwards hadden gebruikt zou de film enorm lang en saai zijn omdat ze meerdere keren “het halve universum’ afleggen om naar een andere planeet te gaan.

flash back:

Er wordt maar een keer een flash back gebruikt in de film. Aan het einde van de film Bemachtigt Peter de infinity stone terug, als een normaal mens de steen vasthoud lost de persoon langzaam op in stof, als Peter de steen in zijn hand had rijke Gamora haar hand uit en gilde: “TAKE MY HAND”, dan is er een flashback te zien uit het begin van de film waar Peter zijn moeder ziet ,ook zij rijkt haar hand uit en zegt: “Take my hand, Peter.”. Peter besluit om nu wel Glamora’s hand aan te nemen.

begin van de film

eind van de film

(Een filmpje van de scene voor meer duidelijkheid)

camera en kadering

De kadering die wordt gebruikt voor de film is de standaard kadering voor bioscoopfilms, zo is het ideaal om te laten zien in bioscopen natuurlijk maar voor de meeste beeldschermen zoals laptops en computers is het ook ideaal.

Camera standpunten:

Guardians of the galaxy maakt meer gebruik van objectieve camera standpunten dan subjectieve standpunten. De enige keer dat er een subjectief standpunt voorkomt in de film is helemaal aan het begin van de film waar je van uit de ogen van peter zijn moeder ziet dood gaan. De objectieve camerastandpunten worden vaak gebuikt in korte scenes waarin er een grap vertelt wordt, De personages bewegen dan nauwelijks een goed voorbeeld hiervan is het filmpje hieronder:

In het filmpje is te zien hoe Rocket zijn plan uitlegt om te ontsnappen. Tegen het einde van het filmpje zie je de vier zitten aan een tafel, ze zitten bijna stil en op de achtergrond pakt Groot de batterij. Dit zorgt voor een komisch effect in de film.

in- en uitzoomen

De camera zoomt veel uit en in in de film. Dat heeft verschillende redenen namelijk: Inzoomen op een personage dat aan het vechten is in een groot gevecht om aandacht te leggen op de personage, naar het hoofd van een personage om aan dacht te leggen op de emotie of gezichtsuitdrukking dit geeft de kijker ook een kans om de personages goed in zich op te nemen en creëert een dramatisch effect, en uitzoomen tijdens de overgang wordt er een uitgezoomd beeld laten zien van een planeet of om een shot te laten zien van de hoofdpersonages op een rij.

Afbeeldingsresultaat voor guardians of the galaxy

camerarichting:

De camerarichting gedurende de film is bijna altijd horizontaal anders volgt de camera de personages of de actie, dat creëert een actie sfeer en komt natuurlijker over, ook legt het de aandacht op een bepaald aspect van de film. Hieronder zijn een paar voorbeelden te zien:

montage

In Guardians of The Galaxy zitten heel veel montages en overgangen om dat de film anders te langdradig, te lang en heel saai wordt. In de film reizen de personager vooral van planeet naar planeet, tussen de twee scenes laten ze vergezicht zien van de planeten met de naam van de planeet en een klein beetje informatie en de code van de planeet. Dat creëert een verduidelijkend effect en zo komt de montage natuurlijker over.

geluidsontwerp

fonografie:

Fonografie is de term die wordt gebruikt voor een audio-opname die buiten een opnamestudio is geproduceerd, en de term is van toepassing op opnames van zowel natuurlijke als door mensen geproduceerde geluiden. Het is ook van toepassing op geluidsopnamen zoals elektromagnetische velden of trillingen waarbij verschillende microfoons worden gebruikt, zoals een passieve magnetische antenne voor elektromagnetische opnames of contactmicrofoons. Voor fonografie-opnames onder water gebruikt een fonografie-recorder hydrofoons om de geluiden en / of bewegingen van walvissen of andere waterorganismen vast te leggen. Deze opnames zijn erg handig voor geluidsontwerpers. Echter in Guardians Of The Galaxy komt weinig tot geen vorm van fotografie voor. De acteurs dragen wel microfoons, maar het is lastig om geluiden in de ruimte op te nemen. Veel locaties in de film zijn fictief net als de aliens, dus het zou niet mogelijk zijn om de geluiden in hun natuurlijke omgeving op te nemen.

foley geluid:

Ik heb echt heel hard gezocht maar ik kon niets vinden over het foei geluid van Guardians of The Galaxy vol. 1 er zijn alleen maar videos en informatie te vinden over Guardians of The Galaxy vol. 2.

muziek :

In de film zit veel 80s-90s muziek verwerkt. Peter hecht veel waarden aan de muziek op zijn cassette omdat de cassette en zijn walkman de enige objecten zijn die hij van de aarde heeft mee genomen. De muziek in de film heeft een grote invloed op de sfeer van een scene. Hieronder zijn een paar voorbeelden te zien:

In het filmpje danst Peter op de muziek. Daardoor ontstaat er een gevoel van zorgeloosheid en de kijker maakt zo kennis met het karakter en eigenschappen van Peter.

De muziek wordt in deze scene gebruikt als afleiding, ook creëert het een komisch effect waarvan de kijker eerst geen idee heeft van wat er aan de hand is.

De muziek zet in het filmpje een zwoele setting. Peter en Gamora stellen zich meer open aan elkaar, de muziek creëert een gevoel van vertrouwen en intemitiet tussen de personages. Wanneer peter word afgewezen door Gamora stopt de muziek meteen en is het gevoel van vertrouwen weg.

vormgeving

decor:

Guardians Of The Galaxy speelt zich rond het hele universum af. Zowel de aarde als een paar, fictieve planeten, ruimte gevangenis en ruimte schepen. Zoals ik al eerder had vertelt zijn alleen de binnenkanten van de ruimteschepen, een ziekenhuis kamer en een deel van de gevangenis echt gemaakt. De decor stukken zijn enorm gedetailleerd en het zou zo thuishoren in een echt ruimteschip. Veel aandacht is er ook gegaan naar de techniek in de ruimte, want die is namelijk veel verder gevorderd in de film dan dat wij die hier hebben op aarde. Ik heb op gezocht of het ziekenhuis uit de eerst scene een daadwerkelijk bestaand ziekenhuis was maar dat bleek niet zo te zijn het is gewoon allemaal opgenomen in de studio.

costuumes:

Peter Quill

gamora

Drax

Nebula

Yondu Ubonta

Ronan

acteurs:

Peter Quill

Afbeeldingsresultaat voor Chris Pratt

Christopher Michael (Chris) Pratt (Virginia (Minnesota), 21 juni 1979) is een Amerikaans acteur. Hij was onder meer te zien als Bright Abbott gedurende meer dan tachtig afleveringen van de televisieserie Everwood (2002-2006) en in films als Wanted en Bride Wars. Van april 2009 tot 2015 speelde hij Andy Dwyer in de komedieserie Parks and Recreation. In 2017 kreeg hij een ster op de Hollywood Walk of Fame. Pratt was van 2009 tot en met 2018 getrouwd met actrice Anna Faris. Het stel kreeg in 2012 een zoon. Hij trouwde in juni 2019 met Katherine Schwarzenegger, de dochter van Arnold Schwarzenegger.

Gamora

Afbeeldingsresultaat voor Zoë Saldana

Zoë Saldana (Passaic (New Jersey), 19 juni 1978) is een Amerikaans actrice. Saldana werd geboren in New Jersey en groeide op in Queens, New York. Toen ze tien jaar oud was verhuisde ze met haar ouders naar de Dominicaanse Republiek. Daar begon ze aan een opleiding dans en ballet. Op haar zeventiende keerde ze terug naar de Verenigde Staten en begon een acteercarrière.Saldana is getrouwd en heeft drie zonen waaronder een tweeling.

Groot

Afbeeldingsresultaat voor Vin Diesel
Afbeeldingsresultaat voor Vin Diesel

Mark Sinclair Vincent, beter bekend onder zijn artiestennaam Vin Diesel (Alameda County (Californië), 18 juli 1967), is een Amerikaans acteur, schrijver, muzikant, producer en regisseur. Diesel had tijdens zijn opleiding bijbaantjes als portier bij discotheek Tunnel. Hier zou hij aan zijn bijnaam Diesel zijn gekomen: zijn collega’s vonden dat hij veel energie had. Hij deed ook indertijd veel audities en vertelde castingbureaus dat hij ervaring had met theaterrollen, die hij dankzij zijn vader had gekregen. Om te proberen definitief door te breken besloot hij vervolgens een korte film te maken; Multi-Facial, over een acteur die probeert door te breken. De film werd op het Filmfestival van Cannes gedraaid en aardig ontvangen. Toen Diesel zich aan het voorbereiden was op de film Strays, werd hij door Steven Spielberg gevraagd auditie te doen voor Saving Private Ryan. De films The Chronicles of Riddick: Pitch Black en The Chronicles of Riddick maakten van hem een sf-actieheld. Hierna speelde hij een van de hoofdrollen in The Fast and the Furious-reeks waarvan hij enkel in de tweede film uit 2003 geen rol speelde.

Rocket Raccoon

Afbeeldingsresultaat voor Bradley Cooper

Bradley Charles Cooper (Philadelphia, 5 januari 1975) is een Amerikaans televisie- en filmacteur. Hij werd in 2013 genomineerd voor zowel een Oscar, een Golden Globe als een BAFTA Award voor zijn hoofdrol als Pat in de romantische tragikomedie Silver Linings Playbook. Meer dan tien andere filmprijzen werden hem daadwerkelijk toegekend, waaronder een National Board of Review Award en een Satellite Award (allebei voor Silver Linings Playbook). Daarentegen kreeg hij in 2010 samen met Sandra Bullock een Razzie Award, voor het vormen van het slechtste filmkoppel van het jaar in All About Steve.

Drax

Afbeeldingsresultaat voor Dave Bautista
Afbeeldingsresultaat voor Dave Bautista

David Michael (Dave) Bautista Jr. (Arlington, 18 januari 1969), beter bekend als Dave Batista of kortweg Batista, is een Amerikaans acteur, mixed martial artist en voormalig professioneel worstelaar, die bekend werd in World Wrestling Entertainment en als acteur door zijn rol van Drax in de Marvel-saga Guardians of the Galaxy en Avengers: Infinity War. Batista is een zesvoudig WWE World Heavyweight Champion en is tweevoudig winnaar van Royal Rumble, in 2005 en 2014. Hij won in totaal 10 kampioenschappen en maakte tussen 2003 en 2005 net als Randy Orton deel uit van de worstelgroep Evolution, destijds de groep van de legendarische worstelaars Hunter Hearst Helmsley en Ric Flair.

Nebula

Afbeeldingsresultaat voor Karen Gillan

Karen Sheila Gillan (Inverness, 28 november 1987) is een Schots actrice, filmmaker en voormalig model. Gillan verwierf bekendheid met haar rol als Amy Pond in het vijfde seizoen van de in 2005 vernieuwde Britse sciencefiction serie Doctor Who. Ook speelt zij de rol van Nebula in de filmreeks Avengers.

Yondu Udonta

Afbeeldingsresultaat voor Michael Rooker

Michael Rooker (Jasper (Alabama), 6 april 1955) is een Amerikaans acteur. Hij debuteerde 1986 op het witte doek door seriemoordenaar Henry Lee Lucas te spelen in Henry: Portrait of a Serial Killer. Hiervoor werd hij genomineerd voor een Independent Spirit Award en won hij daadwerkelijk de prijs voor beste acteur op zowel het Seattle International Film Festival als het Portugese filmfestival Fantasporto. Rooker wordt doorgaans gecast als conservatieve rauwdouwer, hoewel dat de ene keer als actieheld is (Skeleton Man) en de andere keer als crimineel (Whisper), sportman (Days of Thunder) of vader die in zijn ogen ongeschikte jongens bij zijn dochter weg wil houden (Mallrats).

Ronan

Afbeeldingsresultaat voor Lee Pace

Lee Grinner Pace (Chickasha, 25 maart 1979) is een Amerikaans acteur. Hij werd voor zijn rollen in de serie Pushing Daisies en de televisiefilm Soldier’s Girl genomineerd voor bij elkaar twee Golden Globes, een Emmy Award (voor Pushing Daisies), drie Satellite Awards, een Independent Spirit Award (voor Soldier’s Girl) en een Saturn Award (voor Pushing Daisies). In mei 2011 werd bekend dat hij elfenkoning Thranduil ging spelen in de The Hobbit, een film-drieluik dat voorafgaat aan het verhaal van The Lord of the Rings. Pace was in het eerste deel van The Hobbit (An Unexpected Journey) kort in de proloog van de film te zien. In The Hobbit: The Desolation of Smaug en The Hobbit: The Battle of the Five Armies is zijn aandeel prominenter.

Belichting:

Guardians of the galaxy is wat belichting betreft niet heel vernieuwend, als de personages buiten zijn worden ze verlicht door een felle ster of planeet en in de ruimte schepen maken ze vooral gebruik van licht staven en spotjes. Dit creëert een natuurlijk en logisch effect.

special effects

green creen:

In de film is veel gebruik gemaakt van green screens, omdat het zich groot en deels in de ruimte afspeelt. De meeste interieur in de ruimte schepen zijn wel echt zoals in het filmpje hieronder te zien is. De buitenkant van de schepen, de meeste planeten en sommige Eliens zijn wel gemaakt met een green screen. De green screen is heel erg belangrijk voor de film omdat anders gewoon niet mogelijk is om een hele planeet of zelfs een volledige stad op ware grootte te maken ook zou het budget anders te groot worden en onbetaalbaar voor Marvel. Het green screen maakt de film dus geloofwaardiger, is goedkoper en praktischer.

Grime:

Zoals in het film hierboven te zien is is er heel veel make-up en latex protheses nodig om Karen Gillan te transformeer in Nebula. Gillan is niet de enige die lang in mee-up stoel moest, ook Gamora, Drex en Yondu ( zoals in de foto’s hieronder is gezien).

Afbeeldingsresultaat voor guardians of the galaxy make-up

Gamora werd bijna volledig Groen geschminkt, ook draagt ze een puik en kleurlenzen.

Afbeeldingsresultaat voor guardians of the galaxy make-up

Yondu hoofd, armen en enkels zijn blauw geschminkt, hij kreeg een bit in zodat zijn tanden puntig leken, ook hij heeft kleurlenzen en een prothese op de bovenkant van zijn hoofd

Afbeeldingsresultaat voor guardians of the galaxy make-up

Drex is niet alleen vanaf zijn middel tot aan zijn kruin grijs geschilderd ook heeft hij rode protheses over zijn gehele buik, rug, armen en hoofd.

In Guardians of The Galaxy komen veel fel gekleurde aliens voor met onmenselijke lichaamsdelen of toevoegingen aan hun lichaam. De grime is een enorm onderdak van de film want het zorgt voor de illusie dat de personages in de film daadwerkelijk alien-achtige wezens zijn in plaats van mensen.

verdiepen

Guardians Of The Galaxy vol 1.

Maker: James Gunn

Stukken uit een interview met James Gunn:

(ik heb de belangrijkste zinnen dik gedrukt)

“Voor mij komt het allemaal terug op mijn eigen ervaring, dus in sommige opzichten vind ik het waarschijnlijk een beetje saai. Voor mij, alleen al vanwege de lengte, maakt het het een heel andere ervaring dan zoiets als Super, dat we in 24 dagen opnamen voor 3 miljoen dollar. We moesten zo’n 50 opstellingen per dag doen. Dus het was gewoon een aangrijpende, moeilijke ervaring. En dit is moeilijk, maar omdat het zo lang duurt. Op dagelijkse basis is het eigenlijk veel meer: het woord ‘gemakkelijk’ gebruiken is niet het beste, maar ja, het is gemakkelijker. Doordat je meer tijd hebt voor het opzetten, heb je meer tijd voor planning. We hadden meer tijd voor planning, punt uit.

Ik probeer absoluut een enorme commerciële, leuke, geweldige film te maken die mensen raakt. Ik weet niet dat dit een verwachting is, maar iets dat ik probeer te bereiken. Ik denk dat wat betreft de verwachtingen van de luisteraars, een van de geweldige dingen aan Guardians Of The Galaxy is dat er niet zoveel verwachtingen zijn over wat je kunt verwachten als je The Avengers hebt.”

In wezen is het een actie-avonturenfilm. Maar er zijn ook veel komische elementen en er zijn veel dramatische elementen.Ik denk dat mensen eerlijk gezegd verrast zullen zijn om te zien, want het is echt dramatisch. Ik denk dat dat iets was dat vanaf het begin belangrijk voor me was en ik denk dat het iets is dat helpt om de film op een bepaalde manier te aarden.

In dit interview Heeft James Gunn het over zijn ervaring , die niet erg negatief zijn maar ook weer niet heel positief, ook heeft hij het over zijn verwachtingen en bepaalde elementen die in de film terug komen. Gunn’s doel met de film was om vooral om een amuserende actie-avonturen film te maken met een scheut humor, ik vind dat het hem goed gelukt is. Ik heb lang moeten zoeken voor dit interview want hij heeft er niet veel gedaan en hij geeft niet veel informatie prijs, daarom kon ik geen informatie vinden over zijn inspiratie.

Hoe hebben de fans gereageerd op Guardians Of The Galaxy:

Marvel heeft grote vorderingen gemaakt door het filmpubliek bekend te maken met Guardians ‘cast van relatief onbekende acteurs door middel van eerste looks, featurettes en trailers, allemaal met catchy soundtrack. Ze organiseerden zelfs vroege vertoningen van 17 minuten aan beeldmateriaal uit de film – gratis! – voor fans die massaal arriveerden voor hun eerste piek bij Marvel’s laatste. En aangezien San Diego Comic-Con slechts een week voor de theatrale release van Guardians plaatsvindt, zal Marvel de film zeker als een gek tijdens de conventie promoten. De eerste onofficiële recensie van de film noemde ze Guardians of the Galaxy ‘geweldig’ en prees zijn komedie en in het bijzonder Rocket, die (volgens die anonieme recensent) elke scène steelt waarin hij zich bevindt. Marvel stond degenen die het geluk hadden toe om te worden uitgenodigd voor de eerste persvertoning voor Guardians om hun indrukken te delen via sociale media – en tot nu toe heeft de algemene reactie die vroege lof weerspiegeld.

verbinden

Guardians of the galaxy heeft meerdere associaties voor mij, Ik moest zowel lachen als huilen als mee zingen met de muziek. Toch zie ik de het als een grappige en vrolijke film. Ookal is het een film van Marvel studios toch heeft het een hele andere sfeer dan bijvoorbeeld de Avenger films of de Iron Man films. Ik ben een grootte Marvel fan en de Iron Man films zijn echt geen slechte films maar het is gewoon ontzettend uitgemolken en dat vind ik gewoon een beetje jammer. Guardians Of The Galaxy is een van mijn favoriete films, de betekenis van de film voor mij is een vertrouwde leuke film die ik vaak kijk als ik ziek op bed lig of gezellig met vrienden op de bank zitten met popcorn en teveel chips en gewoon een leuke avond hebben. Het is al een tijd geleden dat ik de film voor het eerst heb gezien, ik dacht eerst dat het een hele zielige film zou zijn, maar uiteindelijk viel dat reuze mee (dat wil niet zeggen dat ik niet veel heb gehuild, want ik ben echt een enorme huil baby als het gaat om films). Het beeld dat bij me bleef hangen na dat ik de film had gezien was de muziek en de grappige stukjes uit de film.