school opdracht 1

Voor de eerste school opdracht gingen we een cyanopype maken. een cyanotype wordt gemaakt door een chemisch proces. Bij het proces worden twee chemicaliën gebruikt: IJzerammoniumcitraat Kaliumhexacyanoferraat (III). Als gevolg hiervan worden deze twee stoffen, wanneer ze worden blootgesteld aan sterk licht, Pruisisch blauw. Wanneer de chemische stof door water wordt weggespoeld, blijft een stabiele en unieke blauwe kleur behouden en wordt het beeld erop weergegeven als een witte lijn.

Eerst begon ik met wat test composities te maken op een zwart vel. Ik zocht eerst allemaal materialen bij elkaar en maakte er daarna een compositie van, hierbij probeerde ik zowel doorschijnende als niet doorschijnende elementen te verwerken zo dat er een zo interessant mogelijk eindresultaat zou ontstaan. Echter was ik tegen het gebruiken van stencels met plaatjes erop, de rede hiervoor is omdat ik het minder origineel vond en mijn cyanotype dan zou lijken op die van een ander.

Later besloot ik zelf een stencel te maken, gewoon om er mee te spelen en kijken wat het voor effect geeft, ook heb ik een compositie gemaakt met bloemen om te kijken hoe dat zou reageren met het licht.

Het meest tevreden ben ik over de cyanotype met de spijkers en het metalen frame, Het had me aangenaam verrast. Het verraste me omdat het de eerste cyanotype is die ik ooit had gemaakt en het doet me een beetje denken aan een röntgen foto en dat vind ik best wel een leuk effect. Bij de cyanotype met de vissen kom, bubbels en het wezen ben ik helemaal los gegaan met experimenteren, ik heb zowel een sencel als metalen ringetjes als plastic gebruikt en ik ben zeker erg tevreden over het eindresultaat. Het interessant effect bij de bloemen is dat de bloemen die ik later heb toegevoegd een beetje donkerder zijn dan de andere bloemen, het lijkt een beetje op vuurwerk, ik vond het resultaat erg verrassend.