HOUTSKOOL.

Deze les

  1. maak een abstract portret
  2. maak een hoekig portret
  3. maak een zacht portret
  4. maak een portret met een groot contrast
  5. maak een portret met een materiaal naar keuze
  1. een abstract portret

Bij het maken van deze tekening heb ik ervoor gekozen om donkere vlakken te gebruiken met vegerige highlights ,ook heb ik ervoor gekozen om maar een deel van het gezicht te tekenen omdat zo de schaduwen en de suggestie van een gezicht beter naar voren komen.

2. hoekig portret

De vormen die ik heb gebruikt voor dit portret zijn zowel hoekig als zacht, de vormen hebben een hoekige suggestie maar ik heb ze zacht uitgewerkt met een donkere strepen houtskool.

3. Een zacht portret

Ik heb ervoor gekozen om meer tijd in dit portret te steken zodat ik het beter kon uitwerken. Bij deze techniek van werken met houtskool vond ik het best lastig om geen vlekken of vegen te krijgen, maar uiteindelijk vind ik het nog best goed gelukt, of de tekening echt op mij lijkt is een heel ander verhaal.

4. Een portret met groot contrast

Mijn hand deed pijn na het maken van dit portret want ik drukte erg hard met de houtskool om het donkere effect te krijgen. In dit werk focuste ik me vooral op de schaduwen en lichte plekken maar niet zo zeer op het realisme van het portret.

5. Een portret met een materiaal naar keuze

Ik heb dit portret gemaakt op zwart papier met wit potlood zoals u kunt zien. In plaats van het licht wit te maken en het donkere zwart heb ik ervoor gekozen om het andersom te doet, gewoon om te kijken hoe dat eruit zien. Wat ik er bij moet zeggen is dat de onbehandelde vlakken op de linker wang, het voorhoofd en de rechter kant van de kin bewust zo zijn gelaten, dat heb ik gedaan omdat ik dacht dat het een origineel effect zal creëren en omdat ik het anders saai en gewoon vond.