Het Menselijk lichaam, conflict of contrast?

onderzoek deel 1

Onderzoek

deel 1

In het onderzoek naar de kunstenaars, draait het vooral om de foto’s die ik heb uitgezocht omdat die mijn inspiratiebron zijn voor deze opdracht. conclusie: ik heb overal wel een klein stukje tekst bij gezet maar het draait vooral om de afbeeldingen.

stelarc

t aan Sterlarc is de absurditeit en vervreemding in zijn werk. Zijn kijk op technologie in relatie met de mens is heel fascinerend.

Rebecca Horn

zonder context en heel intrigerend. Rebecca Horn gebruikt veel natuurlijke materialen in haar werken zoals veren. De vervreemding spreekt me enorm aan.

Constantin Brancusi

Zijn Beelden zijn zowel abstract als niet abstract, door verschillende vormen samen te voegen creëert hij opvallende beelden.

Francis Bacon

Ik heb voor Francis Bacon gekozen omdat zijn expressieve en vervreemde schilderstijl mij enorm aanspreekt. De kleuren en emoties in Bacons werken versterken elkaar.

Alana Lindsay

Ik ben Lindsay tegen gekomen op instagram en wordt gelijk verliefd op haar mixed media werken waarvan het lijkt alsof er een sticker op zit maar het gewoon een realistisch geschilderd is.

deel 2

mindmap

Ik heb de richting: Het menselijk lichaam als drager van onze identiteit , gekozen omdat het me leuk leek om een werk te maken dat zowel het innerlijk als het uiterlijk weergaf. Vannuit daar ben ik op onderzoek gaan doen en heb ik een midmap gemaakt.

In de mindmap ging ik van de definitie van identiteit naar identiteit conflicten. Het conflict tussen integriteit en wanhoop sprak me aan omdat ik geen late volwassenen ben daarom leek het me leuk om een conflict in mijn werk weergegeven dat ik zelf nog niet ben ondergaan, ook leek het me leuk om de wanhoop enorm te overdrijven. vanuit daar ging ik het vergelijken met abstractie (die het innerlijk weergeven) en de realiteit (die het uiterlijk weergeeft), dat conflict heb ik gekoppeld aan de menselijke geest en lichaam.

En nu? schetsen!

poging 1.

Naar aanleiding van de midmap ben ik schetsen gaan maken. Eerst begon ik met het schetsen van hele lichamen die het conflict tussen integriteit en wanhoop weergaven. Op de schetsen zijn twee keer twee figuren te zien. Het bovenste tafereel weergeeft integriteit die net op een stoel zit en wanhoop die over de stoel hangt en steunt op de grond. Het onderste tafereel laat integriteit zien die op de grond ligt en wanhoop die lijkt te willen opstaan maar wanhoop en integriteit blijven aan elkaar verbonden aan het been, de arm en het hooft. De schetsen gaven het conflict niet zo duidelijk weer als dat ik had gedacht vooral de bovenste niet, ook bevat het te weinig spanning is te statig en gewoon voor mijn smaak. De schetsen laten contrast zien in plaats van conflict.

Het bleek een uitdaging te zijn om conflict weer te geven in plaats van contrast. Na gewoon een beetje los te schetsen kwam ik ineens op het idee om twee hoofden integriteit en wanhoop te laten voorstellen. Dit idee is veel beter en interessanter dan het vorige idee met de twee lichamen. Toen ben ik mijn idee gaan uitwerken in “schetsen”.

De schetsen zijn heel goed gelukt en geven precies weer wat ik wilde maar ik wilde nog meer experimenteren met verschillende uitdrukkingen. De schetsen gaan de goede richting op.

Hoewel ik een groot fan en gebruiker ben van zwartepen, wilde ik het idee verbreden en ben ik in photoshop aan de slag gegaan met twee foto’s van mezelf die ik samen heb gevoegd en vervreemd tot de levende versie van mijn schetsen. Ik ben heel erg tevreden met het resultaat, het is een heel intrigerende en spannende foto geworden.

poging 2. en 3.

In de volgende schetsen ben ik gaan experimenteren met verschillende gezichtshoudingen, gezichtsdelen en stijl. Ik ben erg tevreden met de variaties die ik heb gemaakt, alleen zijn ze nog wel in zwart wit want ik ben nog niet uit over de kleuren. Wel heb ik twee ogen met kleur gemaakt om uit te proberen.

poging 4.