ckv muziek

verkennen:

De discipline muziek bestaat uit veel onderdelen zoals: klank, toon, ritme, stijl en gevoel. De basis van muziek zijn de instrumenten, dat kunnen echte instrumenten zijn zoals een viool maar dat kan ook op de computer met een programma zoals garageband. Met die instrumenten maak je klanken en volg je een ritme, dan ontstaat er muziek. De discipline muziek houd dus in: klanken op een bepaald ritme maken doormiddel van instrumenten.

klassiek

Het Concertgebouw 125 jaar - 1900-1909 Huis voor grote componisten - YouTube

Klassieke muziek is ontstaan in 1550-1900 en heeft een kerkelijke westerse oorsprong heeft. Het wordt vaak gemaakt in grote orkesten met veel muzikanten. Rond het ontstaan van klassieke muziek is ook het notenschrift ontstaan, daardoor kon de muziek stukken makkelijker gedeeld en verspreid worden. Joseph Haydn, Wolfgang Amadeus Mozart en Ludwig van Beethoven zijn voorbeelden van klassieke muzikanten die veel invloed op de wereld hebben gehad. In klassieke muziek komen relatief veel strijk instrumenten voor, zoals violen en cello.

Jazz

Kraker van de week #35: ZFM Jazz 24 mei 2020 – Mijngroeve

Jazz komt oorspronkelijk uit een Afro-Amerikaanse gemeenschap van New Orleans en is voornamelijk gebaseerd op improvisatie die wordt beïnvloed door West-Afrikaanse ritmes. Jazz betekent eigenlijk een ‘zeer energieke dans’ en werd vaak gebruikt als dansmuziek.

Rock

50s Wedding Song List – Top 50 of the 50s | Albany Wedding DJ, Sweet 16 DJ,  Reunion, Party & Mitzvah DJ of Troy Schenectady, Saratoga DJ, Lake George DJ

 Rock is rond de jaren 50 ontstaan in de verenigde staten. Waar het toen alleen uit rock-‘n-roll en rockabilly bestond, groeide rock uiteindelijk uit tot een muziekstroming met veel verschillende sub genres. Punk, Hardrock, Heavy metal en Grunge zijn voorbeelden hiervan. Er word veel gebruik gemaakt van gitaar en drums. In de jaren 60 verspreidde het genre nar de rest van de wereld. Rock is een onderdeel van pop muziek. Pop is populaire muziek.

Urban

Who started rap? A brief summary on the history of rap and hip-hop | Four  Over Four

Urban is een verzamelnaam voor de sub genres Soul, R&B en Hiphop. Urban is ontstaan in Afro-Amerikaanse gemeenschappen. Vanaf 1965 begon de opkomst van soul en dansmuziek en het werd steeds populairder in VS. Daaruit is R&B ontstaan. In 1976 is de Hiphop muziek populair geworden vanuit straatfeesten The Bronx. Een diskjockey is iemand die platen aan elkaar mixed. Dit werd erg populair rond deze tijd. In Hiphop muziek komt er veel rap voor, dat betekent dat er tekst word ‘gezongen’ zonder melodie, maar wel met het ritme van de muziek mee. Deze rapteksten gingen vaak over het slechte leven in de buitenwijken en hoe de bevolking het zwaar had.

Dance

Dance anni 70/80: le migliori 100 canzoni disco da ballare - Radio Nostalgia

Dance is rond de jaren 80 ontstaan. De sub genres elektronische dansmuziek, house, minimalistische techno en melodieuze trance vallen allemaal onder het genre dance. EDM staat voor Electronic Dance Music. Bij dance word er vaak gebruik gemaakt van elektronica om de muziek te produceren en te delen, daarom bestaat dance muziek nog niet zo heel lang. Kenmerkend aan dance zijn de zware basdrum en strakke vierkwartsmaat. Deze duidelijke vierkwartsmaat maakt het super makkelijk om op te dansen. Meestal word Dance muziek niet live door muzikanten gespeelt, maar ontwikkelt en in elkaar gezet door producers en ‘ afgespeeld’ door Dj’s.

verbreden

2:01 – 2:33 dwarsfluit en piccolo

2:33 – 3:35 Oboe en een viool

3:35 – 4:19 Klarinet en een tuba

4:19 – 5:10 Fagot en een hoorn

5:10 – 5:44 Viool en trombone

5:44 – 6:44 Violen, dwarsfluit en klarinet

6:44 – 7.30 Cello, klarinet en fagot

Verdiepen

Joseph Haydn,
Symfonie nr. 104, London

A- Het stuk is geschreven naar aanleiding en reactie van een bezoek aan London

B- Rococo (rond 1795)

C- 1. adagio 2. Andante 3. menuetto 4. finale  

D- 2 fluiten, 2 hobo’s, 2 klarinetten, 2 fagotten, 2 hoorns, 2 trompetten, pauken, strijkers

Wolfgang Amadeus Mozart,
Symfonie nr 40, Grote G mineur

A- Mozart schreef 3 symfonieën in de zomer van 1788. Dit stuk is de middelste van de drie.

B- In 1788, de periode van het Classicisme.

C-1 Molto Allegro ,2 Andante ,3 Menuetto en trio, 4 Allegro assai

D- 1 Fluit, 2 Hobo’s, 2 Klarinetten, 2 Fagotten, 2 Hoorns, Strijkers

E- Bijde stukken worden gespeeld door andere instrumenten zo bevat het stuk van Mozart geen pauken en trompetten. Het stuk van Joseph Haydn heeft een duidelijke afronding van het stuk en het stuk van Mozart heeft dat niet.

Verbinden

Een van mijn favoriete nummers aller tijden is Wish You Were Here van Pink Floyd. Het nummer heeft een relaxed ritme en een laag tempo ook heeft het nummer een pakkende melodie, er is veel afwisseling in de dynamiek, de klankkleur wordt gevormd door gitaren.